Draaien

In een bocht heb je het idee dat je naar buiten wordt geslingerd. Feitelijk is dit onjuist: je wil rechtdoor, terwijl je door de auto naar binnen wordt geduwd. Deze kracht die nodig is om jou door de bocht te duwen, noemen we de middelpuntzoekende kracht. In de volgende uitleg komt aan bod hoe deze tot stand komt/vanaf hangt.

Voordat we verder gaan met de middelpuntzoekende kracht, moeten we eerst even kijken naar hoeksnelheid en draaisnelheid. Dit is namelijk handig bij het vervolg.

Een looping is een bijzondere bocht. Ook hier heb je de middelpuntzoekende kracht nodig om de bocht te maken. In het filmpje zit een fout: de snelheid blijft niet constant gedurende de looping. Kijk voor meer informatie in de comments.

Een bocht kun je ook onder een hoek bouwen (denk aan het spoor). De middelpuntzoekende kracht wordt dan gevormd door de zwaartekracht, waardoor de bocht minder erg lijkt.

Een andere bijzonder bocht is de baan van de aarde om de zon. Ook deze bocht kan alleen dankzij de middelpuntzoekende kracht. Deze wordt nu gevormd door de zwaartekracht van de zon.