Onderbouw

Deze filmpjes heb ik speciaal gemaakt voor de onderbouw. We beginnen met hoe het kan dat we iets kunnen zien. De eerste uitleg gaat over lichtbronnen, voorwerpen en ontvangers.

Nu we iets weten over uitzenden, kaatsen en ontvangen, kunnen we leren hoe het kan dat voorwerpen verschillende kleuren hebben, en waarom die kleuren zo lastig uit elkaar te houden zijn bij een lamp die maar 1 kleur licht uitzend.

Zelf spelen met de applet? Klik op het plaatje! 

Lichtstralen gaan altijd in een rechte lijn. Als er iets in de weg staat (een voorwerp), wordt de lijn onderbroken. Achter dat voorwerp zal het donker zijn; dit noemen we schaduw. 

Het voorwerp en zijn schaduw zijn altijd in verhouding. Als de afstand tot de bron kleiner wordt, zal de schaduw groter worden. Deze verhouding kun je onderzoeken en berekenen met een verhoudingstabel. Hoe die tabel eruit ziet en wat hoe je die invult, wordt uitgelegd in het volgende filmpje. 

Een spiegel blijft altijd iets magisch: een raam naar een bekende ruimte. Een kopie van jezelf, die eigenlijk niet bestaat. In dit filmpje wordt uitgelegd waar het spiegelbeeld zich schijnbaar bevind en wat je blikveld is via een spiegel.

Lichtstralen kaatsen in een spiegel net als een bal tegen een muur: de hoek van inval is de hoek van terugkaatsing. Hoe meet je nu die hoeken en hoe teken je dat?